25 Kas 2021

25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde demokrasi ve insan hakları savunucusu üç kız kardeşin öldürülmesinin ardından halkın artan mücadelesinin sonucu olarak 1963 yılında Dominik Cumhuriyeti demokratik bir seçim ile hükümetlerini kurmuşlardır. Mirabel kardeşlerin başlattığı bu mücadelenin anısına ve dünyanın her yerinde yaşanan kadına yönelik artan şiddet olayları nedeniyle 25 Kasım, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile 1999 yılında “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir.

Aradan geçen yıllar ve 25 Kasım’larda tüm dünyada çeşitli etkinlikler, kampanyalar, yürüyüşler ile yaratılmaya çalışılan farkındalık ve bilinçlenmeye rağmen, hepimizin neredeyse her gün şahit olduğumuz üzere kadına yönelik şiddet her şekliyle görünür bir tehdit olarak hayatlarımızda var olmaya devam etmektedir. Bütün bu şartlar altında gerçekleştirilen mücadele, şiddetsiz bir yaşam umudunu yeşertmek için tüm dünyada devam ediyor. Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Komisyonu tarafından düzenlenen seminer ile bu günün anlam ve önemi üzerine; şiddetsiz bir dünya yaratabilmek; hayal ettiğimiz toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, şiddetsiz bir dünya yaratmanın yollarından birinin bilimden geçtiğinin ve bilimin dönüşmesi için akademide kadınların yerini tartışıldığı; Meslek yüksekokulumuz Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Komisyonu tarafından düzenlenen; Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın-Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı aynı zamanda, Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe GÖNÜLLÜ ATAKAN tarafından sunulan “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Eşitsizliklerin Giderilmesi Ve Şiddetin Önlenmesinde Akademide Kadınlar” başlıklı seminer gerçekleştirilmiştir.