İZMİR’İN İLK ENGELLİ KEDİ EVİ

07 Kas 2022

İKMYO Hayvan Hakları Kulübü üyelerimizden Eylül ÖZTÜRK ve danışmanımız Burçin BÜYÜKDÖĞERLİ, Buca Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Sahiplendirme Merkezine bizleri temsilen bir ziyaret gerçekleştirdiler. Buca ilçe sınırları içindeki sokak hayvanlarına iç, dış parazit ve kuduz aşısı yapma, hayvan ambulansı ile acil vakalaraulaşma ve ücretsiz kısırlaştırma çalışmalarını sürdüren merkez, ender rastlanan hizmetler de sunuyor. İzmir ilindeki ilk engelli kedi evini bünyesinde barındıran ve sıra dışı bir köpek sahiplendirme faaliyeti yürüten müdürlüğü daha yakından tanıtmak için Veteriner İşleri Müdürü Veteriner Hekim Birol TOPAL ile yaptığımız söyleşiden detayları sizler için derledik.

Sayın TOPAL’dan edindiğimiz bilgiye göre; açılması her belediyenin kendi kararına bağlı olan engelli kedi evi Buca’da 2015 senesinde hayata konmuş. Rehabilitasyon merkezi sınırları içinde bulunan 30 kedi kapasiteli bu özel yer, bahçeli müstakil bir ev ve oldukça da bakımlı. Kediler, pek çok yatağın bulunduğu odada ortak yaşam alanını paylaşıyor ve bir geçitten çıkarak etrafı yüksek çitlerle çevrili bahçede gezebiliyorlar. Soğuk havalarda ısıtılan bu oda, dostlarımızın hem uyku hem beslenme alanı olarak fonksiyon gösteriyor. Mama ve su imkânına sınırsızca erişebilen ev sakinleri, tuvalet ihtiyacı için de kum kaplarını kullanıyorlar. Kurumda çalışan kişiler ile sosyalleşmeleri de sağlanan kediler için orası ömürlük bakıldıkları bir yuva niteliği taşıyor. Özenli bir ortamda sadece sağlıklı olmaları değil, refahı da sağlanan kediler, dışardaki türdeşlerinden çok daha şanslı durumdalar. Patili dostlarımızın etrafımızda dört dönerek bizlere ev sahipliği yaptığı 7 Kasım tarihinde dışarıda hava çok soğuk olmamasına rağmen, içerisi önceden ısıtıldığından son derece sıcaktı.  

Sokakta yaşayamayacak kadar zor durumdaki kedilerin çoğu duyarlı insanlar tarafından oraya bırakılmış. Şeffaflık ilkesiyle çalışan kurum, dışarıdan ziyaretlere açık olmanın yanı sıra, her noktası kameralar ile izlenebilen evin takibini mesai saatleri dışında da yapıyor. Şuanda 30’a yakın engelli kediye bakıyor olduklarını aktaran Sayın TOPAL, onları ne kadar itina ve sevgiyle yaşatsalar da, her hayvanın kendine ait evinde daha mutlu olacağı düşüncesinden hareketle sahiplenme vurgusu yapıyor. “Bilinçli kişilerin engelli bir hayvan sahiplenmesi o canlıya büyük katkı sağlıyor” diyerek, sorumluluk sahibi bireylere sözleşme ve takip şartıyla sahiplendirme yaptıklarını belirtiyor. Hâlihazırda, kurumun mekânsal anlamda onlara yetersiz geldiğinin de altını çizen Sayın TOPAL, yakında daha geniş bir yere taşınacakları için mutlu olduklarını ama merkezi konumdan uzaklaşarak, yaya şekilde onlara hayvan getiren insanlar adına üzüntü duyduklarını da ekliyor.

Köpeklere Özel Geçici Bakımevi

İzmir ilinin en kalabalık ilçesi olmasına rağmen faal şekilde çalışan ve sunduğu hizmetleri artırmak isteyen merkezde örnek teşkil eden diğer bir uygulama da, bakanlığın hayvanları koruma yönetmeliğince önerdiği geçici bakımevini genç köpekler için hayata geçirmeleri. Pek çok barınma kulübesinin bulunduğu çitlerle çevrili bir alanda, bebeklik çağına özgü hastalıklar konusunda çok hassas olan köpekleri korumaya alan müdürlük, köpeklerin tüm aşılarını yapıp, ilerleyen zamanda da kısırlaşmalarını sağlıyor. Bu süre zarfında, dileyen kişiler ziyarette bulunup,  sözleşme şartı ile sahiplenme yapabiliyorlar. Riskli şartlardan kurtarılan bu köpeklere belli bir süre bakım sunan kurum ise, oranın barınak olmaması sebebiyle muhtaç durumdaki daha küçük yavrular için yer açmak zorunda kalıyor.

Her Bölgede Canlıların Yaşam Hakkı Korunmalı

Özel ilgi sağlanmadığı sürece kolayca yaşamını yitiren yavru köpekler ve engelli kediler konusunda ezber bozan adımlar atan merkezde tanık olduklarımızdan çok etkilendik. Özel bakıma muhtaç hayvanlar için gönüllü vatandaşların kurduğu dernek ve çiftlikler dışında belediyeye bağlı bu tür bir yapılanmanın olması bizi gururlandırdı. İl sınırları içinde ikincisi geçen ay Konak Belediyesi’ne bağlı olarak açılan Engelli Kedi Evi ve Rehabilitasyon Merkezinin İzmir ve Türkiye genelinde yaygınlaşmasını umuyoruz. Bizi ağırlayan ve bilgilendiren saygıdeğer Birol TOPAL ve ekibine çok teşekkür ederiz.