Huzurun Yeni Yılı Sosyal Sorumluluk Projesi

07 Oca 2023

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş Sağlığı ikinci sınıf öğrencileri Ayşenur Yüce, Ezgi Ulusoy, Simge Öcal ve Sinem Akyüz almış oldukları “Gönüllülük Çalışmaları” dersi kapsamında, İKMYO-Toplum Gönüllüleri Kulübü Koordinatörü Sosyal Hizmetler birinci sınıf öğrencisi Ferdi Kılıç ile birlikte kulüp bünyesinde 05.11.2022-07.01.2023 tarihleri arasında "Huzur'un Yeni Yılı" isimli sosyal sorumluluk projesi ile, huzurevi sakinlerini mutlu edilebilecek etkinlikler, sosyal aktiviteler ve sohbetler düzenlendi.

Gönüllü öğrenciler, huzurevi sakinleri ile karşılıklı sohbet ederek; hazırladıkları çeşitli aktiviteler ile yaşlıların kişisel becerilerini değerlendirmelerine ve hafızalarını dinç tutmalarına yardımcı oldular. Karşılıklı oluşturulan bu sosyal ortam sayesinde yaşlıların hoş vakit geçirmelerini sağlayarak onları sıkıntılarından/olası rahatsızlıklarından uzaklaştırmak için;  jenga, tabu, UNO, puzzle, sudoku, satranç, okey, tavla turnuvaları gibi oyunların yanı sıra;  sinema gösterimi, nostaljik müzik arşivi oluşturma ve müzik dinletileri, dans etkinliği, hobi atölyesi gibi yaşlıların istekleri doğrultusunda, çeşitli etkinlikler düzenleyerek yaşlıların zamanını renklendirdiler.

Kasım ayında ilk ziyaretlerini gerçekleştirdikleri ve 10 hafta boyunca çeşitli etkinlikler ve aktiviteler gerçekleştiren gönüllü öğrenciler, projelerini Özel Gizem Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi'nde teyze ve amcalara moral amaçlı yeni yıl partisi düzenleyerek; süslemeler, şapkalar, yılbaşı konseptli aksesuarlarla şarkılar söyleyip, dans ederek mutlu bir şekilde sonlandırdılar.

Proje kapsamında; Gizem Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi'nde hayatını idame ettirmekte olan teyze ve amcalarla tanışma fırsatı bulan öğrenciler; yaşlıların kendilerine değer verildiğini ve unutulmadıklarını hissetmelerini sağlamalarının yarattığı mutluluğu, yaptıkları sohbetler sayesinde,  yaşadıkları dönemlerin önemli olaylarını, hayat tecrübelerini ve belli dönemlere dair yaşanmış hikâyelerini dinleyerek farklı bakış açıları kazandıklarını ve bu tecrübelerden kendilerine dersler çıkartabildiklerini; nesiller arası farklılıklar konusunda bilgi sahibi olduklarını; proje sürecinde huzurevi sakinlerini yakından gözlemleyerek, onların yaşlılıktan kaynaklanan sosyal hayatlarında yaşadıkları kısıtları, daha iyi anladıklarını ve yaşlı insanlarla iletişim kurma konusunda duyarlıkların artması ve sabırlı bir yaklaşım sergilemenin önemini anladıklarını ifade ettiler. Genç gönüllüler, seçmiş oldukları ders kapsamında çok şanslı olduklarını ve gençler olarak sosyal sorumluluk projelerine daha çok katılmanın ve fayda üretmenin önemini bir kez daha vurguladılar.