Yks Adaylarının En Çok Sorduğu Soru, Uygularsanız Kendinize Güveniniz Gelecek

09 Haz 2023

YKS adaylarının en çok sorduğu soru, uygularsanız kendinize güveniniz gelecek

YKS başvuruları 3 buçuk milyonu aştı. Sınava hazırlanan öğrencilere, Tercih Danışmanı H. Nilgün Akçay tavsiyelerde bulundu. “Hedefiniz net ise, konulara hâkimseniz ve deneme sınavlarında hangi derste netleriniz iyi ise sınava, o dersten başlamanız önemlidir.” diyen Akçay, “Soruları hızlı ve kolay çözdüğünüzü gördüğünüzde kendinize güveniniz gelecektir. Bu da rahatlamanıza, sınavınıza odaklanmanıza ve sınav süresini iyi değerlendirmenize neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Nefes egzersizleri yapabilirsiniz”

Uyku düzeninin mutlaka sağlanması gerektiğini belirten İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Tercih Danışmanı H. Nilgün Akçay, “Ortalama sekiz saat uyumanız, ruhsal ve biyolojik açıdan önemlidir. Ayrıca nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Bununla ilgili internette nefes egzersizi videoları bulunmaktadır. Buradan destek alabilirsiniz. Sabahları bir saat yürüyüş yapabilirsiniz. Sonrasında esnetme hareketleri yaparak, kaslarınızdaki gerginliğin azalmasını sağlayabilirsiniz.” diye konuştu.

Öğrencilerin son güne kadar kitap okumaktan vazgeçmemesi gerektiğini ifade eden Akçay, “Özelikle anlatımı sade olan kitapları seçmelisiniz. Bu konuda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinizden destek alabilirsiniz. Enstrümantal klasik müzik dinleyebilirsiniz.” dedi.

Akçay konuşmasını şöyle sürdürdü:

Çevrenizdeki olumsuz ifadeler kullanan, motivasyonunuzu düşüren kişilerden uzak durmalısınız. Kuşak farkı nedeniyle, şu an sınav sürecinde olan üniversite adayı öğrencileri anlamak zor olabiliyor.

Ailelere öneriler

Aileler için de öneride bulunan Akçay, Bu hafta sınavla ilgili; “Son denemen nasıldı?, Kaç net yaptın?” gibi sorular sormak yerine, çocuklarını rahatlatan, bunun bir son olmadığını, hatta istediği hedefe ulaşamasa bile birçok bilgi elde ettiğini ve bunun önemli bir kazanç olduğunu, tekrar deneyebileceğini, sonuç ne olursa olsun çocuklarıyla gurur duyduklarını ifade eden cümleler kurmaları gençler üzerinde duygusal rahatlığa sebebiyet verip, rahat bir sınav süreci geçirmelerini sağlayacaktır” diye konuştu.