Üniversiteyi Kazandılar ama Kayıt Yaptırmadılar

14 Eyl 2023

Üniversiteyi kazandılar ama kayıt yaptırmadılar. İşte sebepleri:

 

YKS üniversite yerleştirme sonuçları sonrası, henüz bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için ek tercih başvuruları 18 Eylül 2023 tarihinde son bulacak. Ek kontenjanlar kılavuzuna göre; lisans bölümlerinde yaklaşık 49 bin 500, ön lisans programlarında ise yaklaşık 100 bin 800 kontenjan boşluğu bulunuyor. Tercih Danışmanı H. Nilgün Akçay, aday öğrencilerin bir programa yerleşme hakkı kazandığı halde kayıt yaptırmadığını belirterek, sebepleri hakkında konuştu.

 

Akçay, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da yerleşmeme düşüncesiyle tercih yapan aday sayısı oldukça fazla. Bu şekilde tercih yapıp bir programa yerleşen ama kayıt yaptırmayan öğrencilerimizin, bir sonraki yıl ortaöğretim puanı hesaplanırken puanının kesintiye uğrayacağının idrakında olmaları gerekiyor.” dedi.


“Adaylar, programların iş olanakları ile ilgili yeterli bilgiye sahip değil.”

 

Aday öğrencilerin, devlet ve vakıf üniversitesi ayrımını yapamadığını ifade eden İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Tercih Danışmanı H. Nilgün Akçay, “Kılavuzu incelemeden yapılan tercihler, aday öğrencileri ve ailelerini zor durumda bırakıyor. Adaylar tercih yapılan bölüm ve programların iş olanakları ile ilgili yeterli bilgiye sahip değil. Tercihler sonrası bir programa ya da bölüme yerleştikten sonra, yerleştiği programın-bölümün iş olanakları hakkında araştırma yapan öğrencilerimizin, yaptıkları araştırma sonrası girdikleri iş kaygısı da kayıt yapmamalarına neden olabiliyor.” şeklinde konuştu.

 

“Uzmanların görüşlerini alın.”

 

Ek tercih sürecinin bu yıl üniversite öğrencisi olmak için son şans olduğunu hatırlatan Akçay, “Tercih süreci, araştırılarak ve uzmanların görüşleri alınarak yapılması gereken bir süreçtir. Ek tercih döneminde tercih hakkı olan aday öğrencilerin, bahsettiğim hataları yapmadan sağlıklı tercihler yapmalarını diliyorum.” dedi.