İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu 10 Kasım’da Atatürk’ü Saygı, Sevgi, Özlem ve Sanatla Andı

10 Kas 2022

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu iki gün boyunca Atayı andı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Yüksekokul Müdürü Derman Küçükaltan’ın konuşmasıyla başlayan törene akademisyenler, öğrenciler ve idari personel katıldı.

 Küçükaltan konuşmasında; Atatürk’ümüzün vefatının 84. Yıldönümünü saygıyla, minnetle anıyoruz. Bu hafta, Atatürk’ü Anma Haftası.

Üniversite, Latince ‘UNİVERSALİS’ kelimesinden türemiştir. Evrensel anlamına gelir. Atatürk de, evrenselliğe önem vermiş ve evrenselliğe ulaşmada en önemli enstrümanı ‘bilim’ olarak göstermiştir.

Üniversite sözcüğü de ilk kez 1933 deki üniversite reformuyla hayata geçmiştir. O’na göre bilim evrenseldir. Her türlü bağnazlığa, doğmacılığa karşı en önemli güçtür. Çünkü bunu yaparken hep gençlere güvenmiştir.

‘Gençler, cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.’ diye gençlere seslenmiştir.

‘Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ama Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’ deyişi, mütevazilik ve hedefi işaret eder.

‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir-fendir. Bilim ve fen için kayıt ve şart yoktur.’ derken bilimi vurgular.

‘Benim manevi mirasım bilim ve akıldır.’ derken bilim ve aklın ortak yüzünü işaret eder.

‘Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin.’ derken kendini bilim adına 2. plana iter.

‘Bir millet ki resim yapmaz, heykel yapmaz, tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.’ derken çağdaş sanatın önemini vurgular.

‘Gençliği yetiştiriniz. Onlara ilim ve irfanın müspet fikirlerini veriniz. Geleceğin aydınlığına onlarla kavuşacaksınız.’ derken ilim ile irfanı birlikte ele alır.

‘Çalışmak demek, boşuna yorulmak, terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü uygar buluşlardan azami derecede istifade etmek zorunludur.’ Derken bilim ve tekniğe yatırım yapılmasını ister.

‘İki Mustafa Kemal vardır: Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal ve İkinci Mustafa Kemal onu ben kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir,’ derken de kendisini Türk Milletine emanet etmiştir. Atatürk yalnız bir asker değildir. O, bilime gerçekten önem veren bir devlet adamıdır. Çünkü o yüksek öngörüsüyle çağdaşlaşmanın, ilerlemenin yalnız ve ancak bilimde olduğuna inanıyordu. O yüzden herkesin okuması, eğitim görmesi için 1928’de Yazı Devrimini hayata geçirmiştir. Zaten tüm devrimlerinin özünde de dayandığı temel ilke bilim ve bilimsel düşüncedir.

Onu anıyoruz, arıyoruz, anlıyoruz, ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Tören, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Fen- Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Demo Ahmet Aslan’ın “Atatürk’ün Giyim Kuşam Tarzı Bize Neyi Anlatıyor?” konulu sunumuyla devam etti. Sayın Aslan konuşmasında, Mustafa Kemal Atatürk’ün her konuda örnek bir devlet adamı olduğunu ifade etti. Ardından Fotoğrafçılık ve Kameramanlık programı, Halkla İlişkiler ve Tanıtımı programı, Grafik Tasarımı programı öğrencilerinin hazırlamış olduğu, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Fotoğraf Sergisi ve Öğr. Gör. Dr. Alper Aksu’nun, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ebediyete İntikalinin 84.yılı’’ konuşmasıyla son buldu.