Jinekolojik Muayeneye Özel “Pantolon Tasarımlı” Giysi Geliyor

22 Mar 2024

Kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde mahremiyete dayalı bir muayene giysisi geliştirilmeye başlandı. Pantolon tasarımlı giysilerin gelişmesiyle ilgili TÜBİTAK’tan akademisyenlere destek geldi.

İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ilk ve Acil Yardım Programı Öğr. Gör. Dr. Ayşegül MUSLU’nun içinde yer aldığı Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bölümü Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer ER GÜNERİ’nin yürütücülüğünü üstlendiği “Jinekolojik ve Obstetrik Muayene Giysisinin Geliştirilmesi, Mahremiyet Algısı ve Memnuniyet Üzerine Etkisi” başlıklı proje “TÜBİTAK 1005 - Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Projenin detayları ile ilgili Öğr. Gör. Dr. Ayşegül MUSLU yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kadın sağlığının korunmasına yönelik sunulan özel bakımlardan biri jinekolojidir. Jinekolojik muayene; bir muayene sandalyesinde sırt üstü pozisyonda yatan bir kadın ve ayrılmış bacakları arasında duran jinekolog ile yapılan bir prosedür, muayenelerin en mahremi olarak tanımlanmaktadır. Cinsel yönden aktif olan her kadının sağlığını tehdit eden herhangi bir risk faktörü olmasa bile düzenli olarak her yıl jinekolojik muayene yaptırmasını öneriyoruz. Çünkü muayene, kadının üreme sisteminde oluşabilecek risklerin değerlendirilmesi, taranması, jinekolojik hastalıkların erken tanınması ile komplikasyonların önlenmesi ve üreme sağlığını koruması için önem arz ediyor. Hasta memnuniyeti, sağlık sistemi değerlendirmesinin bir göstergesi ve kalite standartlarının parçasıdır. Bu nedenle de yapılan muayene sırasında hastaların beklentilerinin karşılanması da sağlık hizmet sunucularının temel hedeflerinden biri haline gelmiştir.”

“ÜÇ FARKLI MUAYENE GİYSİSİ GELİŞTİRİLECEK”

Proje ile üç farklı muayene giysisi geliştireceklerini belirten MUSLU, “Jinekolojik muayene ve travayda kullanıma en uygun model seçilerek, kadınların pozitif bir deneyim yaşamasını sağlayabileceğiz. Proje boyunca deney ve kontrol grubundan en az 75’er veri toplanacak.  Projeyi, kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde mahremiyete dayalı bir ürün bulunmamasından yola çıkılarak planladık. Kadınlara jinekolojik muayene yapılacağı zaman muayene masasına alınmadan önce belden aşağı olan kıyafetlerini çıkarılması ve muayene masasına geçmesi isteniyor. Muayene masasına geçtikten sonra bir örtü verilerek karın ve bacaklarına örtmesi isteniyor ve muayene süresince kadının belden aşağısı açıkta bırakılıyor. Geliştireceğimiz muayene giysisinin pantolon şeklinde tasarımı ve genital kısımların ek parçalarla örtülmesi sayesinde vücudun alt bölgesi açıkta kalmayacak. Giysinin ön ve arka kısımda bulunan parçalarının sadece muayene sırasında açılması sağlanarak, bekleme sırasında kadının hijyeninin sağlanması, hasta mahremiyetini korunması ve hastanın muayene memnuniyetinin artırılmasına yönelik giysi tek kullanımlık olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca geliştirdiğimiz ürün için patent başvuru sürecini başlattık” şeklinde konuştu.

“SAĞLIKÇILARIN HASTA İLE DAHA AZ TEMASINI SAĞLAYACAK”

Pantolon tasarımı sayesinde jinekolojik muayene sırasında kadınların mahremiyetinin korunmasının, pozitif bir muayene deneyimi yaşamasının sağlanacağını söyleyen MUSLU, “Sağlık hizmeti memnuniyetinin de artmasıyla, kadınların jinekolojik muayeneleri düzenli olarak yaptırması, erken dönemde tanı ve tedavi hizmetlerine erişim sağlaması ile özelde kadın sağlığı genelde ise toplum sağlığının korunması ve gelişmesine katkı sunacağını düşünüyoruz. Ayrıca jinekolojik muayenenin kısıtlı bir alanda yapılıyor olması, sağlık profesyonellerinin muayene süresince hasta ile daha az temasını sağlayacak ve muayenenin hem kadın hem de sağlıkçılar açısından olumlu deneyimle sonuçlanmasında önemli bir rol oynayacaktır” dedi.